Great Facts – London

Vi svenskar älskar att resa till London. Därför känns det både kul och relevant att få skriva det här inlägget, som kommer att fokusera på roliga och annorlunda fakta om just London.

Huvudstad i sex länder samtidigt

London var huvudstad i sex länder samtidigt under en period när andra världskriget pågick. Det märkliga berodde på att exilregeringarna för Belgien, Polen, Frankrike och Nederländerna samt den norske kungen höll till i London under denna period.

Las Vegas i London?

På grund av en juridisk miss kunde vilka som helst gifta sig i området runt Fleetfängelset i östra London, under åren 1613–1754. Det resulterade i att ett par hundra tusen par gifte sig där. Många av paren var unga och glada över missen, eftersom det betydde att de inte behövde föräldrarnas godkännande för att gifta sig.

George Washington i London fast på ett sätt inte

Denna man som var USA:s första president hade ett ont öga till England och rivaliteten mellan länderna svalnade först långt efter hans död. År 1921 uppfördes en staty på Trafalgar Square i London, föreställande denna stora man . Statyn restes dock på importerad amerikansk jord, då George Washington vid ett tillfälle hade svurit att han aldrig skulle sätta sin fot i London igen.

Shakespeares teater

Shakespeares teater, The Globe, är troligen världens kändaste teater. Men teatern existerade under en häpnadsväckande kort tid. Den brann nämligen upp 1613 efter att ha funnits i endast femton år. Den tragiska händelsen berodde på ett missriktat kanonskott under en av föreställningarna på teatern. Den byggdes faktiskt upp igen året därpå. Men år 1644 revs teatern av den nya puritanska regimen som hade infört ett förbud mot all teater.

Stora krav på taxichaufförer

Kraven för att bli taxichaufför i London är verkligen något utöver det vanliga. Det krävs nämligen att du lär dig att lokalisera 25 000 (!) olika gator för att klara av jobbet. Det stora antalet gator beror på att Londons infrastruktur skiljer sig väsentligt från andra europeiska städer.

Tekniska framsteg betyder inte alltid att saker och ting går fortare

Otroligt nog så går trafiken i London inte fortare idag än vad den gjorde för 150 år sedan.

London Underground – ett inte helt rättvisande namn?

Kollektivtrafiken i London går under namnet ”London Underground”. Namnvalet kan tyckas något märkligt då mer än hälften av trafiken går ovan jord.

Olagligt att dö i Parlamentet

Ja, det är faktiskt olagligt att dö i Parlamentet i London. Frågan är bara vad straffet ska vara för den person som bryter mot denna lag?

 För att se vårt utbud av upplevelser i London följ länken nedan:

greatmemories.se/storbritannien

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *