Great Facts – New York

New York är (kanske mer än någon annan stad i världen) platsen där människor från världens alla hörn möts, utbyter erfarenheter, skapar nya affärsmöjligheter och kulturella uttryck med varandra. Det är helt enkelt en världsstad och i detta inlägg fokuserar vi på roliga och intressanta fakta om denna stad som aldrig sover!

Kaffeälskande invånare

Invånarna i New York dricker betydligt mer kaffe än vad den genomsnittlige amerikanen gör. Om vi jämför med övriga amerikanska städer så dricks det sju gånger så mycket kaffe i New York!

Flest språk talas i New York

Staden New York beskrivs ofta som en kulturell smältdegel där människor från världens alla hörn möts och skapar stadens unika karaktär. Det här har också gjort att New York har blivit den stad i världen där flest språk talas – över 800 stycken!

Ett intressant tankeexperiment

Lek med tanken att New York är ett självständigt land och att poliskåren i New York utgör landets militär. Under dessa förutsättningar skulle New York vara ett av världens mäktigaste militära länder. Vi skulle hitta New York bland de tjugo främsta i denna kategori, vilket tydligt visar att polisen i staden ges en hel del resurser.

Tuta inte i onödan

Det är olagligt att tuta med sin bil i New York, om det inte är en nödsituation. Personer som bryter mot denna lag kan få dryga böter.

Empire State Building

Byggnaden är så stor att den har ett eget postnummer (10118).

Under Waldorf Astoria

De flesta kanske känner till hotellet Waldorf Astoria i New York. Men vad som är mindre känt är att det under hotellet finns en tågplattform med tillhörande tåg. Ägaren till tåget var ingen mindre än Franklin D Roosevelt, som var USA:s president mellan 1933 och 1945.

Smeknamnet ”The Big Apple”

Har du någon gång funderat över varför New York kallas för ”The Big Apple”? Det har att göra med de många hästkapplöpningarna som anordnades i staden på 1920-talet. Med ”Apple” avses de fina priser som hästägarna kunde vinna i samband med loppen. Själva smeknamnet The Big Apple” lanserades genom en turistkampanj på 1970-talet.

Dyrt att ge sig in i New Yorks taxinäring

Den som vill prova lyckan i New York som taxichaufför bör tänka en extra gång. Taxilicensen kostar 1 miljon dollar!

Den vita röken

Oavsett om vi har sett den i verkligheten eller bara på film så är den vita röken ur New York Citys brunnar ikonisk. Den vita röken är vattenånga och den används för att antingen värma eller kyla av byggnader. Vattenångan transporteras i ett underjordiskt system av ledningar som är cirka 17 mil långt.

De gula taxibilarna

De gula taxibilarna i New York härstammar från 1967. Staden New York hade vid denna tid haft betydande problem med olicensierade taxiverksamhet och därför beordrades det att licenserade taxibilar skulle målas gula.

Ska du resa till New York och letar efter annorlunda upplevelser i staden?

Ta en titt på vårt utbud av upplevelser i New York: GreatMemories.se

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *