Platserna du borde besöka innan de försvinner – del 1

Många av oss har säkert gjort en lista över de länder och de platser som vi skulle vilja besöka under vårt liv. Det du och jag ska vara medvetna om är att det finns platser som troligtvis inte kommer att finnas tillgängliga för alltid. Några av dessa platser går vi igenom i detta inlägg, som är den första delen av två på detta tema.

 Seychellerna

Denna välkända ögrupp i indiska oceanen är fortfarande tillgänglig för oss och kommer så vara under flera årtionden, men på längre sikt (50–100 år) hotas den av stranderosion enligt experterna.

Kilimanjaro – Tanzania

Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, är en mäktig syn med sitt vackra snötäcke. Men snart kommer den synen att ha förändrats. Snötäcket håller nämligen på att smälta bort. Under en period på 100 år (1912 till 2007) försvann cirka 85 procent av istäcket på Kilimanjaro.

El Mirador sänkan och Tikal National Park – Guatemala

Ruinerna efter det gåtfulla mayafolket finns i Guatemalas djupa regnskogar. Vår generations påverkan på området har dock varit stor. Anlagda skogsbränder och olaglig plundring gör att denna historiska plats håller på att förstöras.

Sundarbans National Park – Indien och Bangladesh

Den här nationalparken, som ligger i nordöstra Indien vid gränsen till Bangladesh, rymmer flera unika saker. För det första består den av mer än 6400 kilometer vatten, då den ligger vid floden Ganges delta. För det andra finns världens största mangroveskog här, vilken är ett hem för flera utrotningshotade djur, däribland tigern. Föroreningar, stigande havsnivåer och skogsskövling är stora hot mot det unika området.

Patagoniens Glaciärer – Argentina

Glaciärerna är ett av de vackraste turistmålen i världen. Men mindre regn och högre värme gör att naturens underverk smälter bort.

Zahara de la Sierra – Spanien

I närheten av Andalusiens berg, i Spanien, ligger provinsen Cádiz. Det är ett område som är känt för sin vackra natur och rika djurliv. Men områdets skönhet har börjat falna på grund av regnbrist.

Skogarna på Madagaskar

Enligt experterna så kommer de vackra skogarna på Madagaskar att vara borta om 35 år. Anledningen är fler skogsbränder och skogsskövling. Skogarna är hem för, bland andra, flera typer av lemurer, som endast finns på Madagaskar.  

Källa: independent.co.uk

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *