Platserna du borde besöka innan de försvinner – del 2

I det här inlägget fortsätter vi med att gå igenom platser vi borde besöka innan de försvinner.

 

Venedig – Italien

Om du vill uppleva Venedig på riktigt och ta en tur i en av stadens fina gondoler så är det dags att passa på. Anledningen till uppmaningen är att staden sjunker successivt. Dessutom har allvarliga översvämningar på senare år gjort att Venedigs kanaler håller på att försvinna.

Machu Picchu – Peru

Inka-templen som ligger i Perus regnskogar är ett väldigt populärt turistmål. Det finns egentligen en bestämmelse om 2 500 besökare per dag, men denna efterlevs inte. Det stora antalet turister kan i kombination med naturliga jordskred leda till att templen kollapsar.

Galapagosöarna

Öarnas unika ekosystem och djurliv är hotat. Det beror på att för många turister tillåts besöka öarna och att för många nya arter introduceras i ett känsligt ekosystem.

Alperna – Europa

Bergskedjan ligger jämfört med andra bergskedjor i världen på betydligt lägre höjd. Det mildare klimatet gör att en del av Alpernas glaciärer smälter bort varje år (cirka tre procent). Om inte klimatet förändras är det fullt möjligt att Alpernas glaciärer är borta år 2050.

Taj Mahal – Indien

Taj Mahal är ett av världens kändaste monument. Men experterna menar att det riskerar att kollapsa på sikt till följd av erosion och föroreningar.

Stora barriärrevet – Australien

Det är världens största korallrev, men det stora barriärrevet har under de senaste 30 åren minskat i storlek med 50 procent. Minskningen beror på ökande temperaturer. Men vattenföroreningar av olika slag gör att barriärrevet kan vara borta år 2030 enligt forskarna.

Pyramiderna – Egypten

Ett av världens sju underverk hotas av erosion. Men det är inte allt. Pyramidernas fundament försvagas bland annat av förorenat vatten och det gör att de kan komma att falla sönder helt.

Kinesiska muren – Kina

Den har stått stadigt i över 2000 år. Det är den största konstruktionen som människan någonsin har byggt. Kinesiska muren riskerar tyvärr att förstöras av sin skapare. Det väletablerade jordbruket har skadat eller förstört två tredjedelar av muren. Om 20 år är det möjligt att det enda som återstår av muren är ruiner.

Källa: independent.co.uk

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *