Platser vi inte får besöka under våra resor

Det finns många fantastiska platser i världen som vi borde besöka under vår livstid. Jag tänker då till exempel på platser som Seychellerna, Venedig, Maldiverna, Madagaskar, Stora barriärrevet (Australien) och Machu Picchu (Peru). Men det här inlägget ska istället handla om platser som vi inte får besöka. En del av dessa förbjudna platser hade nog många velat besöka, men de andra är det nog bäst att vi helt enkelt observerar från behörigt avstånd.

Fortet Bhangarh

Det här fortet, som ligger i provinsen Rajasthan i Indien, beskrivs som en av de mest hemsökta platserna i landet. Det är till och med så att den indiska regeringen har proklamerat att fortet, som är från 1600-talet, är det. Därför har det införts strikta regler gällande vilka som har tillträde till fortet och när. Turister får inte besöka fortet från det att solen har gått ner tills nästa soluppgång. Det sägs att de som bryter mot dessa bestämmelser försvinner och hittas aldrig igen.

 

The Jiangsu National Security Education Museum

Museet ligger i Nanjing, i östra Kina, och är känt för att det inte tillåter utländska besökare. Enligt chefen för museet så kan föremålen som ställs ut vara för känsliga för utländska ögon. De föremål som ställs ut är olika typer av spionutrustning så som miniatyrkameror, små pistoler och avlyssningsutrustning. Den kinesiska befolkningen får besöka museet, men de får däremot inte ta några bilder under besöket.

Bank of England:s bankvalv

På Threadneedle street i London ligger det välkända Bank of England. I bankvalven finns 5 134 ton guld, vilket motsvarar en femtedel av allt guld i världen. Guldet värderas till cirka 172 miljarder brittiska pund eller 248 miljarder US-dollar. Självklart äger bara auktoriserad personal tillträde till valvet.

Ön Poveglia

Det finns en liten ö mellan Venedig och Lido i norra Italien som minst sagt har ett mörkt förflutet. Poveglia, som ön heter, användes en gång i tiden som karantän för pestsmittade. Det sägs att upp mot 160 000 smittade människor levde sina sista dagar här. Vad som är än mer skräckinjagande är tanken på att omkring 50 procent av jorden på ön består av mänskliga kvarlevor. Senare upprättades ett mentalsjukhus på ön, där det påstås att många patienter torterades och dödades. Det är därför inte konstigt att det idag är strikt förbjudet att besöka ön.

Qin Shi Huang’s grav

Kinas första kejsare och grundaren till Qin-dynastin:s grav är belägen djupt under en kulle i centrala Kina, Området kring graven består av ett komplext nätverk av kammare. Dessa kammare är fyllda med allt som den store kejsaren kunde tänkas behöva i livet efter detta. Det mest berömda av dessa ting är den så kallade terrakottaarmén som består av tusentals soldater gjorda av lera. Själva graven är fortfarande outforskad och det är fullt möjligt att den kinesiska regeringen aldrig kommer tillåta någon utgrävning av denna.

Heard Island

Mellan Madagaskar och Antarktis ligger en av världens mest avlägsna platser. Heard Island, som tillhör Australien, har två aktiva vulkaner och består därför mest av rester från utbrott och kalksten. År 1996 beslöt den Australienska regeringen att ingen får besöka ön utan tillstånd för att värna om det sköra ekosystemet på ön.

Pyramiden vid Chichen Itza

I Yycatan (Mexico) ligger det berömda Chichen Itza, som är en av de bäst bevarade delarna av ruinerna efter Maya-folket. Den här platsen är föremål för arkeologiska utgrävningar och lockar även många turister (omkring 1,5 miljoner årligen). Men den största ikonen för Chichen Itza, El Castillo-pyramiden, är numera inte tillgänglig för allmänheten. Detta beslut togs 2006, då en kvinna omkom efter en fallolycka vid pyramiden.

Coca-Cola-valvetEn av världens största och mest mytomspunna affärshemligheter är utan tvekan receptet på Coca-Cola. Det representerar över 125 år av historia och har säkerligen varit en del av otaliga minnen för miljontals människor världen över. Receptet vaktas noga i det valv som ligger i anslutning till World of Coca-Cola-museet i Atlanta, Georgia.   

Källa: List25.com

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *